top of page

Medewerkerstevredenheid: het belang van tevreden medewerkers

Waar de trend van thuiswerken de afgelopen vijf tot tien jaar al van start was gegaan, heeft dit tijdens de pandemie een extreme sprint genomen. Het thuiswerken kan voor werknemers een verademing zijn en de kwaliteit van leven enorm hebben verhoogd, maar er zijn ook zeker werknemers die de social interactie met collega’s en het ontmoeten op locatie dusdanig belangrijk vinden dat zij niet kunnen wachten om weer terug naar ‘normaal’ te gaan.


Hoe zit het met medewerkerstevredenheid?

In een wereld waarin de balans tussen werk en privé meer aandacht heeft dan ooit tevoren, waar ook klimaatverandering een steeds grotere rol zal spelen in de hoeveelheid (onnodige) reizen en de nadruk ligt op nuttige ontmoetingen, zijn er zeker aspecten die aan verandering onderhevig zijn en geanalyseerd moeten worden. Een van de aspecten is medewerkerstevredenheid. Hoe kom je tot de kern van wat medewerkers echt vinden en ervaren? En hoe zet je dit om tot een closed loop feedback circle?


De tevreden medewerker is een ambassadeur van het merk. Zonder tevreden medewerkers geen groei, geen positief merkimago en geen continuïteit op de werkvloer. Het is cruciaal om medewerkerstevredenheid actief te meten. Op het moment dat medewerkerstevredenheid wordt gemeten door ernaar te vragen, kun je ervan uitgaan dat dit niet alleen feedback is, maar dat hierover al wordt gesproken in de organisatie. De feedback die de medewerker geeft is daarom cruciaal om te ontvangen, erkennen, bespreken, oplossen en terug te koppelen. Medewerkerstevredenheid zit niet alleen in het creëren van de optimale omgeving. Zeker ook het daadwerkelijk erkennen van de feedback en het gezamenlijk proberen de situatie te optimaliseren geeft aan dat medewerkerstevredenheid een van de belangrijke pijlers is in de organisatie en dat jij als leidinggevende openstaat om daar actief iets mee te doen.


Toch wordt er vaak een belangrijk aspect van de closed loop feedback circle, namelijk de terugkoppelingsfase. Het kunnen geven van feedback en zien dat er gezocht wordt naar een optimalisatie is één aspect van medewerkerstevredenheid, maar de echte ervaring zit in de laatste fase. Hoe vaak koppel jij terug dat de feedback die de werknemer heeft gegeven is opgepakt en geïmplementeerd? Juist dat zorgt ervoor dat het gesprek op de werkvloer verandert, de ervaring positiever wordt en daarmee de medewerkerstevredenheid toeneemt. Op deze manier creëer je een werkomgeving waar mensen wíllen bouwen aan het merk, zich graag inzetten voor groei en streven naar verbetering.

bottom of page